Zapiekany chleb wiejski z oscypkiem podhalańskim podany z konfiturą poziomkową z kwiatami jaśminu Roberta Sowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • olej arachidowy

    1 łyżka
  • Chleb wiejski

    4 kromki
  • poziomki

    1 kg
  • sok z cytryny

    1 szt
  • miód lipowy

    2 łyżki
  • napar z płatków jaśminu

    100 ml
  • cukier trzcinowy

    600 żelujący
  • łosoś wędzony plastry

    8 szt
  • nalewka

    50 z płatków jaśminu
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Robert Sowa poleca:
700 g świeżych poziomek rozgnieść, dodać cukier żelujący i sok z cytryny. Owoce przełożyć do rondelka, wlać napar z suszonych płatków jaśminu, miód i nalewkę. Całość zagotować, ciągle mieszając. Gdy część płynu odparuje, a sos zacznie gęstnieć, dodać pozostałe poziomki i gotować kolejne 5 minut. Konfiturę ostudzić.
Oscypek natrzeć olejem i kminkiem, opiec krótko na grillu. Oscypek ułożyć na opieczonym chlebie. Podawać z przygotowaną wcześniej konfiturą poziomkową z kwiatami jaśminu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Rycerz 03.01.2014 11:53
Ciekawy przepis
Czarnula87 30.08.2013 14:42
po co są plastry wędzonego łososia??? jadłam podobny oscypek ze zwykła konfiturą po prostu bajka :)
biatriss 30.08.2013 12:55
mmmm ślinka cieknie!!!
arbuzowo 30.08.2013 12:34
zapachniało latem i górami - miła alternatywa do oscypka z żurawiną

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat