Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakwas na chleb

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka żytnia pełnoziarnista 0,5 szklanki
woda letnia 0,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Zakwas na chleb

Mąkę i wodę mieszamy w pojemniku i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po ok. 12 godzinach zakwas dokarmiamy dodając 0,5szkalanki mąki żytniej pełnoziarnistej i tyle samo wody ciepłej. Mieszamy i odstawiamy na 24godziny. Po tym czasie znowu dokarmiamy tylko już mniejsze porcje mąki i wody. Wystarcz po łyżce mąki i takiej samej ilości wody. Łyżka maki i taka sama ilością wody dokarmiamy raz na dobę. Trzymamy w ciepłym miejscu. Zakwas nabierze siły po co najmniej 5 dniach. Można wykorzystywać do pieczenia chleba.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jadwiga/Jaga85 01.12.2014 22:58
Bardzo przydatny przepis!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak