Zakwas gryczany szczepiony kwasem z kapusty

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka gryczana

    2,5 szkl.
  • woda letnia

    2,5 szkl.
  • kwas z kapusty

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę podzielić na 5 równych porcji.
Jedną porcję mąki zalać w dużym wyparzonym słoiku taką samą ilością letniej wody, dokładnie wymieszać i dodać kwas z kapusty. Ponownie wymieszać.
Słoik nakryć spodkiem i odstawić w cieple miejsce (np. obok kaloryfera) na dobę.

Po tym czasie ponownie dodać pół szkl. mąki i pół szkl. letniej wody i dokładnie wymieszać. Nakryć spodeczkiem i odstawić na dobę.
Czynności powtarzać w odstępach 24 godz. aż do wyczerpania składników.
Habibi
Zakwasu gryczanego można użyć zarówno do przygotowania chleba na zakwasie jak i do żurku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat