Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wątróbka pieczona w boczku

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wątróbka drobiowa 500 g
boczek wędzony 300 g
śliwki suszone 250 g
jabłka 2 sztuki
cydr 1/2 szklanki
sól i pieprz
Majeranek suszony Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat
olej rzepakowy 1 łyżka
Pieprz kolorowy Prymat w młynku

Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbka pieczona w boczku

Wątróbkę myję i osuszam, następnie każdy kawałek kroję na 2 części. Oprószam solą, pieprzem i majerankiem. Na plastrze boczku układam kawałek wątróbki na wierzchu śliwkę i zawijam w boczek. Śliwki można wcześniej namoczyć w wodzie lub cydrze. Tak przygotowane roladki układam w nasmarowanym olejem naczyniu.
Jabłka i cebulę kroję na duże kawałki dodaję pozostałe śliwki i mieszam z ziołami, solą, majerankiem oraz świeżo mielonym kolorowym pieprzem i rozkładam dookoła roladek. Całość podlewam cydrem w którym moczyły się śliwki i zapiekam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra-dól + termoobieg) przez 20-25 minut.
Podaję na ciepło z pieczywem i kieliszkiem dobrego cydru :) Tak przygotowane roladki można podać również na zimno w formie imprezowej przekąski jednak w tym przypadku nie dodaję do pieczenia jabłek i cebuli, kroję je wtedy na mniejsze kawałki i układam przebite wykałaczką.

Smacznego !

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

VioletoweKucharzenie 10.02.2015 09:48
a ja takiej jeszcze nie jadłam:-)
Internetowa Kuchnia 10.02.2015 01:06
Ciekawie zrobione.
2milutka 09.02.2015 19:02
robiłam podobnie ale marynowałam w piwie
Ania84 09.02.2015 18:29
super się prezentuje to danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak