Przepis i sposób przygotowania na: Ukraiński barszcz z jajkiem - na pieczonych burakach
Jajka ugotować na twardo i obrać.
Mięso opłukać włożyć do garnka, zalać 3 litrami zimnej wody. Zagotować , zszumować , zmniejszyć ogień i gotować około 40 minut.
Marchew, pietruszkę, ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę i wrzucić do garnka. Dodać również wcześniej upieczone buraki, bób, groszek i przyprawy. Całość gotować około 40 – 45 minut. Pod koniec gotowania do zupy dodać pokrojoną w drobną kostkę i zeszkloną na oleju cebulę, sok z cytryny i doprawić do smaku przyprawą do zup.
Barszcz zaprawić mąką roztartą w śmietance ( łyżka mąki na około ½ szklanki śmietanki), chwilę pogotować. Barszcz wyłożyć na talerze, dodać połówki jajek i posypać natką pietruszki.