Udo kurczaka w sezamie, czosnku i rozmrynie

Udo kurczaka w sezamie, czosnku i rozmrynie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udka kurczaka

    2 szt
  • sezam

    0,5 szklanki
  • czosnek

    2 ząbki
  • Rozmaryn suszony Prymat

    2 gałązki
  • oliwa

    100 ml
  • ocet balsamiczny

    2 łyżki
  • sól do smaku

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sezon na swojskiego kurczaka u mnie trwa nadal... Ostatnio wypróbowałem nową marynatę do udek z kurczaka i muszę przyznać, że smak był naprawdę zacny! :) Polecam wszystkim amatorom udek!

Czosnek przepuszczamy przez praskę, dodajemy do niego oliwę i ocet balsamiczny, dokładnie mieszając.

Następnie od gałązek rozmarynu oddzielamy listki i dość drobno je siekamy, dodając je następnie do oliwy z czosnkiem. Tak przygotowaną marynatą nacieramy nasze uda.

Jeśli macie kurczaka swojskiego tak jak ja możecie przepołowić ćwiartkę kurczaka by kawałek nie był tak ogromny ;-)

Uda można ponakłuwać by przyprawy jak i aromat łatwiej dostały się do środka. Mięso marynujemy około dobę, po czym pieczemy 2 godziny w 160 stopniach! Sezamem posypujemy tuż przed pieczeniem.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 22.09.2015 09:03
pyszne miesko
Kejti 23.05.2014 15:57
Fajne mięsko :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat