Truskawki przesmażane

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • truskawki

    3 kg
  • cukier

    2 szkl
  • cytryna

    1/2 szt
  • cynamon

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Truskawki odszypułkować, wypłukać i osączyć. Przełożyć do garnka albo rondla. Postawić na małym ogniu aż truskawki puszczą sok. Można go trochę odlać.
Do truskawek dodać cukier i prażyć na małym ogniu aż truskawki zaczną się rozpadać (nie gotujemy na papkę). Doprawiamy sokiem z cytryny i można cynamonem.
Nakładamy do słoików i pasteryzujemy ok 15 min mniejsze słoiki. Dobre do ciast, deserów i naleśników i na kanapki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat