Przepis i sposób przygotowania na: Temperowana czekolada
Kroki postępowania
25g czekolady siekamy na drobne kawałki.
Bierzemy 75g czekolady, dzielimy na kostki, a kostki dzielimy na pół. Roztapiamy te 75g w kąpieli wodnej, roztopioną czekoladę doprowadzamy do temperatury 50°C, następnie odstawiamy na bok do przestygnięcia na około 5 min.
Następnie ciągle mieszając dosypywać te posiekane 25g czekolady (powinna się rozpuszczać). Ciągle zwracać uwagę na temperaturę czekolady (gorzka powinna ostatecznie mieć 30°C, biała i mleczna 27°C). Następnie znów delikatnie podgrzać (gorzka 33°C, biała i mleczna 30°C).
Następnie przełożyć czekoladę na płaski, najlepiej śliski blat.
Przyznaję, że nie jest to łatwe i zanim wyszły mi ładne ruloniki próbowałam robić kilka może nawet kilkanaście razy. Wychodziły wiórki, paski, kuli różne dziwne kształty. Ale czekolada zawsze bardzo smaczne, chrupiąca.