Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Temperowana czekolada

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

czekolada 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Temperowana czekolada

Kroki postępowania

1
Czekolada musi być przede wszystkim dobrej jakości. Musi być duża zawartość kakao, tzn dużo czekolady w czekoladzie :) Najlepiej robi się z czekolady gorzkiej, ale można kombinować z mlecznej.

25g czekolady siekamy na drobne kawałki.

Bierzemy 75g czekolady, dzielimy na kostki, a kostki dzielimy na pół. Roztapiamy te 75g w kąpieli wodnej, roztopioną czekoladę doprowadzamy do temperatury 50°C, następnie odstawiamy na bok do przestygnięcia na około 5 min.

Następnie ciągle mieszając dosypywać te posiekane 25g czekolady (powinna się rozpuszczać). Ciągle zwracać uwagę na temperaturę czekolady (gorzka powinna ostatecznie mieć 30°C, biała i mleczna 27°C). Następnie znów delikatnie podgrzać (gorzka 33°C, biała i mleczna 30°C).

Następnie przełożyć czekoladę na płaski, najlepiej śliski blat.
Krok 1 - Temperowana czekolada foto
2
Szpatułką rozsmarować czekoladę na bardzo płasko. Następnie co chwilkę sprawdzać (płaskim nożem lub inną twardą, cienką szpachelką) czy jeśli przeciągniemy od boku pod kątem 30-45 stopni zrobi się rulonik (wszystko zależy od tego jak szybko rozsmarujemy czekoladę).

Przyznaję, że nie jest to łatwe i zanim wyszły mi ładne ruloniki próbowałam robić kilka może nawet kilkanaście razy. Wychodziły wiórki, paski, kuli różne dziwne kształty. Ale czekolada zawsze bardzo smaczne, chrupiąca.
Krok 2 - Temperowana czekolada foto
3
Robota pracochłonna, ale jak już się człowiek wprawi i widzi efekt to można kombinować i jest wielka radość.
Krok 3 - Temperowana czekolada foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 02.12.2013 12:27
pomysł godny uwagi :)
Stenka 24.11.2013 20:18
pomysłowe, mozna wykorzystać do dekoracji tortu
Laila2786 21.11.2013 12:26
fajny pomysł
matesko 21.11.2013 11:11
ciekawy pomysł
aniagdz 21.11.2013 10:02
dobry przepis ale wydaje mi się bardzo trudno aczkolwiek trzeba próbowac:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak