Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

szynkowar-z indyka do chleba...

3.0
(20)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso indycze 1,20 kg
majeranek 1 łyżka
tymianek 2 łyżeczki
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 1,5 łyżeczki
Sól ziołowa jodowana Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
cukier 1/2 łyżeczki
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
woda 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: szynkowar-z indyka do chleba...

mięso indycze opłukać, osuszyć i pokroić na drobne kawałeczki

do mięsa dodać przyprawy, cukier, żelatynę, obie sole, wlać wodę i wyrabiać ręką aż masa będzie kleista

szynkowar tuba poj. 1,30 kg. - do szynkowara włożyć woreczek i napełnić mięsem, zamknąć szynkowar i schować do lodówki na 48 godzin

wstawić do garnka na dnie z ręcznikiem lub separatorem, po uzyskaniu temperatury 85 C parzyć przez 90 minut - woda nie może się gotować

szynkowar wyjąć z garnka pod zimną wodą opłukać i schować do lodówki najlepiej na całą noc

szynkowar oblać gorącą woda i wyjąć woreczek z mięsem - jest sporo galaretki, mięsko jest pyszne do pieczywa.................SMACZNEGO!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paula191919 25.05.2015 22:27
O kurcze jakie to fajne ^^
Babeczka35 24.05.2015 07:14
Pyszne mięsko:)
Anna169Hosz 23.05.2015 23:31
Pyszna wędlina!
Bernadeta1 23.05.2015 21:47
Domowe zawsze bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak