Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Syrop z dyni

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dynia 3 kg
cukier 1,5 kg
cytryny 2-3 duże

Przepis i sposób przygotowania na: Syrop z dyni

Dynię pokroić w plastry, oczyścić z gniazda nasiennego i obrać ze skóry.
Miąższ pokroić w kawałki odpowiedniej wielkości i przepuścić przez sokowirówkę.
Sok przelać do szerokiego rondla, dodać sok wyciśnięty z cytryn oraz otartą skórkę cytrynową do smaku.
Zagotować, wsypać cukier i mieszać do rozpuszczenia.
Ogrzewać na małym ogniu do czasu, aż nadmiar wody odparuje, a syrop zgęstnieje.
Gorącym napełnić słoiczki i zapasteryzować.

Taki syrop świetnie nadaje się do ciast piernikowych zamiast miodu oraz jako składnik marynat czy też polewa do deserów.

Pozostałe w sokowirówce dyniowe wiórki można dodać do duszących się jabłek na dżem, do zup, do farszu czy sosu do spaghetti.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 06.11.2012 13:39
Warto wypróbować, bo efekt jest zadziwiający - nikt z moich znajomych nie zgadł, z czego powstał ten syrop ;)
cris04 05.11.2012 17:05
Bardzo podoba mi się ten przepis
mela25 05.11.2012 09:14
smaczny syrop
Simeo 05.11.2012 09:06
super pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak