Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Syrop imbirowo-cytrynowy na miodzie

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

imbir 100 g
woda 3 szkl
cytryny 2 szt
miód lipowy 1 szkl

Porada

Domowy specyfik na przeziębienie lub środek wspierający odporność. Można go brać profilaktycznie pijąc 1 łyżkę dziennie lub dodając do herbaty. Należy tylko pamiętać, że jeżeli dolewamy go do ciepłych napojów, to temperatura nie może przekroczyć 40*C

Przepis i sposób przygotowania na: Syrop imbirowo-cytrynowy na miodzie

Imbir pokroić na plasterki, bez obierania i włożyć do garnka. Zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Od momentu zagotowania trzymać na palniku 15 min. Zdjąć z ognia i dodać pokrojone w plastry cytryny.
Należy je wcześniej wyparzyć i wyszorować. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Można zostawić na całą noc. Odcedzić płyn przez gazę i dobrze odcisnąć. Połączyć z miodem.
Można wszystko delikatnie podgrzać, żeby się lepiej i szybciej wymieszało. Przelać do buteleczek. Smacznego i na zdrowie :)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kikiriki 14.02.2017 16:21
Pychotki :)
Janina 08.02.2017 16:25
Fajny przepis;))
Ania321 08.02.2017 00:05
musi być pyszny :)
Barbara13 07.02.2017 23:59
słyszałam dużo pochwał tego syropu ale sama nigdy jeszcze nie stosowałam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak