Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos buraczano-chrzanowy na zimno

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

burak ćwikłowy 200 g
chrzan ze słoika 1-2 łyżki
jogurt grecki 1/2 litra
sok z cytryny do smaku
cukier puder do smaku
sól do smaku

Porada

Ja dodatkowo doprawiam ten sosik wyciśniętym ząbkiem czosnku, ale nie każdy lubi, więc można go pominąć.

Przepis i sposób przygotowania na: Sos buraczano-chrzanowy na zimno

Kroki postępowania

1
Buraka wyszorować i ugotować do miękkości w skórce. Ostudzić, obrać i zetrzeć na grubej tarce.
Krok 1 - Sos buraczano-chrzanowy na zimno foto
2
Chrzan rozetrzeć z sokiem z cytryny, solą i cukrem.
Krok 2 - Sos buraczano-chrzanowy na zimno foto
3
Do jogurtu greckiego dodać doprawiony chrzan oraz starte buraczki.
Krok 3 - Sos buraczano-chrzanowy na zimno foto
4
Wszystko dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na 1-2 godziny, po czym ponownie wymieszać i ew. doprawić do smaku.

Jeśli ktoś woli gładkie sosy - można całość zmiksować, a nawet przecedzić przez drobne sitko, ale taka zróżnicowana konsystencja sosu jest dość ciekawa.
Krok 4 - Sos buraczano-chrzanowy na zimno foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 24.11.2015 13:00
smaczny i pożywny
Benita 24.11.2015 12:26
fajny sosik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak