Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sok z pigwowca

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pigwa PIGWOWIEC 150 g (bez pestek)
cukier ok.10 łyżeczek
Cynamon cały Prymat 1/4 do 1/3 kory
Goździki całe Prymat ok.5 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Sok z pigwowca

Dokładnie umyte owoce pigwowca kroimy dość drobno, przekładamy do słoiczka i zasypujemy cukrem. Dodajemy połamaną korę cynamonu i całe goździki, wszystko lekko ugniatamy łyżeczką. Całość przykrywamy gazą lub szklanym wieczkiem i odstawiamy najlepiej na widny parapet. Po ok. 2 godzinach możemy już cieszyć się pierwszym sokiem, oczywiście najlepiej jak postoi kilka dni.
Sok systematycznie zlewamy do innego słoiczka i trzymamy w lodówce, przetrzyma minimum tydzień. Potem pozostałe owoce pigwowca możemy użyć do ciasta np. keksu.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 10.11.2016 16:57
fajny przepis
Stenka 08.11.2016 16:49
Robię co roku i polecam
Margo1 07.11.2016 21:06
nie robiłam takiego soku jeszcze
Smaczna_B 06.11.2016 13:36
Super na zimowe przeziębienia!
bertpvd 03.11.2016 20:08
pyszny, zdrowy sok

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak