Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smażone pierogi z kurkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 2 szkl
jajko 2 szt
woda letnia 0,5 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
olej 2 łyżki
ocet 3 łyżki
sól do smaku
olej do smażenia

Nadzienie

kurki 1 kg
cebula 2 szt
olej 3 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Smażone pierogi z kurkami

Kurki obieramy i myjemy. Mielimy w maszynce na dość grubym sitku lub bardzo drobno siekamy.

Cebulkę siekamy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzany olej i gdy się zeszkli, dodajemy kurki i doprawiamy mocno do smaku. Smażymy aż woda odparuje.

Z mąki, oleju, jajek, proszku do pieczenia i octu i wody zagniatamy ciasto, lekko je solimy.

Rozwałkowujemy i wycinamy koła. Faszerujemy kurkami i zlepiamy pierogi.

Smażymy w głębokim tłuszczu aż ładnie się przyrumienią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 29.10.2015 09:01
świetne są te pierożki
halina17 20.10.2015 22:30
Smaczne pierogi .

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak