Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto kruche (spód)

mąka pszenna 2 szklanki
margaryna 3/4 kostki
żółtko jajek 3 sztuki
proszek do pieczenia 1,5 szklanki
cukier 1/2 szklanki
śmietana 18 proc 1 łyżka

Masa serowa

ser biały 1 kg
jajko 5 sztuk
budyń śmietankowy 2 opakowania
olej 1/2 szklanki
mleko 2 szklanki
cukier 3/4 szklanki
aromat cytrynowy
rodzynki

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik

Wszystkie składniki ciasta kruchego zagniatam, rozwałkowuję i przekładam do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą blachy - nie zapiekam.
Masa serowa: jajka ucieram z cukrem, dodaję przeciśnięty przez praskę wiejski biały ser - wszystko mieszam. Następnie po kolei dodaję budynie, olej, mleko i kilka kropli aromatu cytrynowego - masę mieszam mikserem. Na sam koniec wrzucam obtoczone w mące rodzynki (wcześniej zalane wrzątkiem i odcedzone). Przekładam masę serową na kruche ciasto i piekę sernik około 1,5 godz. w temp. 180 st.C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 16.04.2015 09:46
świetny na każdą okazję
Zdzisław 08.04.2015 04:23
takie słodości bardzo lubię zjeść
mirosława4 07.04.2015 20:05
smakowity :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak