Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ser twarogowy
700 g -
kefir
300 ml -
galaretka owocowa
różne smaki 3-4 op. -
Żelatyna wieprzowa Prymat
na 1,5 litra płynu -
mleko skondensowane
1 puszka -
ekstrakt waniliowy
do smaku -
mleko
1/2 szkl.
Przepis i sposób przygotowania Serniczek na zimno z kefirem i mlekiem skondensowanym
Twarożek śmietankowy przełożyć do dużej miski, dodać kefir oraz mleko skondensowane i niewielką ilość naturalnego ekstraktu waniliowego - zmiksować na jednolitą masę.
Żelatynę wsypać do zimnego mleka, wymieszać i pozostawić do spęcznienia - rozpuścić w mikrofalówce lub w gorącej kąpieli wodnej. Odstawić do lekkiego przestygnięcia, po czym wlać do masy serowej i zmiksować na niskich obrotach. Dodać pokrojone galaretki i jak najszybciej wymieszać z masą, zanim stężeje.
Gotowy serniczek przełożyć do dużego szklanego lub plastikowego naczynia cieniutko posmarowanego olejem - wyrównać powierzchnię i odstawić do lodówki na kilka godzin.
Przed podaniem odwrócić naczynie dnem do góry i wyłożyć deser na półmisek.
Aby masa serowa za szybko nie krzepła, można mocno podgrzać mleko skondensowane, które po dodaniu do sera sprawi, że masa będzie ciepła i dłużej nie będzie tężała po dodaniu żelatyny.![]()
Komentarze (8)