Serniczek na zimno z kefirem i mlekiem skondensowanym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ser twarogowy

    700 g
  • kefir

    300 ml
  • galaretka owocowa

    różne smaki 3-4 op.
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    na 1,5 litra płynu
  • mleko skondensowane

    1 puszka
  • ekstrakt waniliowy

    do smaku
  • mleko

    1/2 szkl.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Każdy smak galaretki osobno rozpuścić w 400-450ml wrzątku, aby po zastygnięciu była nieco twardsza. Wylać na głębokie talerze i pozostawić do zastygnięcia w chłodnym miejscu. Kiedy będzie już odpowiednio zwarta - pokroić w duże kawałki.

Twarożek śmietankowy przełożyć do dużej miski, dodać kefir oraz mleko skondensowane i niewielką ilość naturalnego ekstraktu waniliowego - zmiksować na jednolitą masę.

Żelatynę wsypać do zimnego mleka, wymieszać i pozostawić do spęcznienia - rozpuścić w mikrofalówce lub w gorącej kąpieli wodnej. Odstawić do lekkiego przestygnięcia, po czym wlać do masy serowej i zmiksować na niskich obrotach. Dodać pokrojone galaretki i jak najszybciej wymieszać z masą, zanim stężeje.

Gotowy serniczek przełożyć do dużego szklanego lub plastikowego naczynia cieniutko posmarowanego olejem - wyrównać powierzchnię i odstawić do lodówki na kilka godzin.

Przed podaniem odwrócić naczynie dnem do góry i wyłożyć deser na półmisek.

Habibi
Aby masa serowa za szybko nie krzepła, można mocno podgrzać mleko skondensowane, które po dodaniu do sera sprawi, że masa będzie ciepła i dłużej nie będzie tężała po dodaniu żelatyny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Marta Ryżek-Kalkowska 04.04.2016 17:00
Wygląda smacznie.
Babeczka35 31.03.2016 21:55
Super deser:)
Wiktoria29 31.03.2016 20:50
fajny i do tego taki kolorowy
Renata9 31.03.2016 18:40
Rewelacyjny serniczek na upalne dni :-)
Czyki 31.03.2016 16:11
Wygląda wybornie:) bardzo apetyczne
Madzai 31.03.2016 12:47
Super przepis
Iwona2406 31.03.2016 12:07
Robiłam wczoraj pierwszy raz i wyszło przepysznie
Malinka 31.03.2016 11:01
Piękna, kolorowa i apetyczna propozycja! Wygląda przecudnie, a co do smaku nie mam wątpliwości, że to pewnie niebo w gębie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat