Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab w czerwonym winie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

schab bez kości 0,5 kg
pieczarki 0,5 kg
śmietana gęsta 4 łyżki
olej do smażenia
sól do smaku
pieprz do smaku
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżka
wino czerwone wytrawne 1 szklanka
smalec 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Schab w czerwonym winie

Mięso dzielimy na 4 kotlety o jednakowej grubości a następnie rozbijamy je /najlepiej drewnianym tłuczkiem zwilżonym w wodzie/ na grubość ok. 1 cm. Tak przygotowane mięso oprószamy solą i odstawiamy w chłodne miejsce na 30 min. Na patelni rozgrzewamy smalec i olej i na rozgrzanym tłuszczu smażymy na rumiano z obu stron kotlety. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego piekarnika żeby nie wystygły. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa podsmażamy oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki. Gdy sos z pieczarek wyparuje dodajemy je do kotletów.Następnie na patelnię po smażeniu pieczarek wlewamy wino i podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając do czasu aż tłuszcz połączy się z winem i utworzy jednolity sos. Do sosu dodajemy śmietanę, mieszając mocno podgrzewamy ale nie zagotowujemy i wlewamy do mięsa i pieczarek. Gotową potrawę podgrzewamy jeszcze ok. 10-15 min w piekarniku by smaki dokładnie się połączyły.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak