Sałatka z kapusty białej, papryki i marchewki- pasteryzowana

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta biała

    3 kg
  • marchew

    0,5 kg
  • papryka czerwona

    1 kg
  • cebula

    5 sztuk
  • woda

    9 szklanek
  • ocet

    1,5 szklanki
  • cukier

    1,5 szklanki
  • pieprz

  • ziele angielskie

  • Liść laurowy suszony Prymat

  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zalewa:
9 szklanek wody, 1,5 szklanki octu, 1,5 szklanki cukru, pieprz, ziele ang., listki laurowe zmieszać i zagotować.
Sałatka:
Na początku cebulę pokroić w półksiężyce, posolić i zostawić na około 4 godziny. Kapustę poszatkować, posolić (około 4 łyżki soli) i pozostawić na ok.4 godziny, potem odcisnąć i odlać sok. Paprykę pokroić i dodać do kapusty. Marchew zetrzeć na tarce w paseczki. Marchew i cebulę dodać do kapusty i wymieszać.
Zalać gorącą zalewą. Włożyć do słoików, uzupełnić słoiki resztą zalewy. Do każdego słoika dodać 2 - 3 ziarnka ziela i kawałek listka ( te z przygotowywanej zalewy). Pasteryzować po około 30 minut. Gotowe. Smacznego !!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Monika-twin 12.11.2014 11:05
Dzis zrobie
pacpaw 04.09.2012 20:52
bardzo smaczna sałatka. Robię podobnie. Tak przygotowana przestoi całą zimę
Agnieszka91 01.09.2012 12:36
mniam,,,

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat