Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z białej kapusty (do słoików)
Sałatka z kapusty na zimę do przechowania w słoikach w spiżarce i w piwnicy. Gotowe rozwiązanie, zawsze pod ręką gdy tylko potrzebujesz surówki do obiadu.
Z tego przepisu dowiesz się
- ile soli użyć do przygotowania sałatki z kapusty na zimę?
- jakie warzywa i przyprawy warto dodać?
- jak pasteryzować słoiki z sałatką?
1. Kapustę poszatkować, posolić 4 łyżki i odstawić na 4 godziny.
2. Cebulę pokroić w półkrążki, posolić 1 łyżkę i też odstawić na 4 godziny. Po tym czasie kapustę odcisnąć.
3. Dodać paprykę pokrojoną w paski, poszatkowane ogórki, marchewkę startą na grubych oczkach i cebulę. Wymieszać.
4. Składniki zalewy zagotować i gorącą wlać do warzyw. Wymieszać drewnianą łyżką.
5. Nałożyć do słoików. Gdy zostanie zalewy, pouzupełniać słoiki.
6. Po pół godzinie pasteryzować 10-15 minut od zagotowania.
7. Pieprz, ziele angielskie, liść laurowy wrzucać do każdego słoika.