Sałatka z białej kapusty (do słoików)

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta biała

    3 kg
  • papryka czerwona

    1 kg
  • marchewka

    0,5 kg
  • ogórki kiszone

    0,5 kg
  • cebula

    5
  • Zalewa:

  • woda

    9 szklanek
  • ocet 10 %

    1,5 szklanki
  • cukier

    1,5 szklanki
  • DODATKOWO:

  • sól

    5 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę poszatkować, posolić 4 łyżki i odstawić na 4 godziny. Cebulę pokroić w półkrążki, posolić 1 łyżkę i też odstawić na 4 godziny. Po tym czasie kapustę odcisnąć. Dodać paprykę pokrojoną w paski, poszatkowane ogórki, marchewkę startą na grubych oczkach i cebulę. Wymieszać. Składniki zalewy zagotować i gorącą wlać do warzyw. Wymieszać drewnianą łyżką. Nałożyć do słoików. Gdy zostanie zalewy, pouzupełniać słoiki. Po pół godzinie pasteryzować 10-15 minut od zagotowania. Pieprz, ziele, liść laurowy wrzucać do każdego słoika.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat