Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z białej kapusty (do słoików)

5.0
(83)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Poznaj domowy przepis na sałatkę z kapusty białej oraz czerwonej papryki, ogórków, marchewki i cebuli. Gotowe słoiczki z kapustą można przechowywać w piwnicy. 

Składniki:

kapusta biała 3 kilogramy
papryka czerwona 1 kilogram
marchewka 0,5 kilograma
ogórki kiszone 0,5 kilograma
cebula 5 sztuk

Zalewa

Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 5 łyżek
cukier 1,5 szklanki
ocet 10 % 1,5 szklanki
woda 9 szklanek

Dodatkowo

Liść laurowy suszony Prymat 1 / słoik
Ziele angielskie całe Prymat kilka / słoik
Pieprz czarny ziarnisty Prymat kilka / słoik szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z białej kapusty (do słoików)

Sałatka z kapusty na zimę do przechowania w słoikach w spiżarce i w piwnicy. Gotowe rozwiązanie, zawsze pod ręką gdy tylko potrzebujesz surówki do obiadu. 

Z tego przepisu dowiesz się

  • ile soli użyć do przygotowania sałatki z kapusty na zimę? 
  • jakie warzywa i przyprawy warto dodać? 
  • jak pasteryzować słoiki z sałatką?

1. Kapustę poszatkować, posolić 4 łyżki i odstawić na 4 godziny.

2. Cebulę pokroić w półkrążki, posolić 1 łyżkę i też odstawić na 4 godziny. Po tym czasie kapustę odcisnąć.

3. Dodać paprykę pokrojoną w paski, poszatkowane ogórki, marchewkę startą na grubych oczkach i cebulę. Wymieszać.

4. Składniki zalewy zagotować i gorącą wlać do warzyw. Wymieszać drewnianą łyżką.

5. Nałożyć do słoików. Gdy zostanie zalewy, pouzupełniać słoiki.

6. Po pół godzinie pasteryzować 10-15 minut od zagotowania.

7. Pieprz, ziele angielskie, liść laurowy wrzucać do każdego słoika.

Wypróbuj także inne przepisy z kapustą białą:

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak