Sałatka wiejska na ciepło

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • małych, młodych, ugotowanych ziemniaków

    10-15
  • młode cebule

    2
  • dkg cienkiej, chudej kiełbasy

    25
  • pomidory

    2
  • liści sałaty masłowej

    4-5
  • łyżki octu balsamicznego

    2
  • sól, pieprz mielony

    do smaku:
  • koperek

    do przybrania:
  • ogórki małosolne

    dodatkowo:
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kiełbasę pokroić w dość grube plasterki. Ziemniaki przekroić wzdłuż na połówki. Cebulę pokroić w krążki. Pomidory w nieduże cząstki. Sałatę i koper opłukać, osączyć.
Na talerzach rozłożyć porwaną na kawałki sałatę i cząstki pomidora. Rozgrzać mocno dużą patelnię, wrzucić kiełbasę, zrumienić z obu stron. Dolać olej (chyba, że z kiełbasy wytopi się dużo tłuszczu, ale moja była chuda), dołożyć ziemniaczki przeciętą stroną do patelni, usmażyć na złoto. Dołożyć krążki cebuli i smażyć aż lekko się przyrumienią. Całość oprószyć lekko solą i pieprzem. Podsmażone składniki przełożyć na talerze a na patelnię z resztkami tłuszczu wlać 3-4 łyżki wody i ocet winny - smażyć chwilę aż troszkę odparuje i powstałym sosem skropić sałatkę. Podawać posypane listkami koperku z dodatkiem ogórków małosolnych.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewa104 26.10.2010 14:00
PYSZNIE SIĘ ZAPOWIADA.
Sarenka 09.09.2010 19:39
sycaca, super na zimne dni..

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat