Sałatka szwedzka

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórki

    4 kg
  • marchewki

    4
  • cebule

    4
  • Zalewa:

  • ocet 10 %

    2 szklanki
  • woda

    2 szklanki
  • cukier

    3 szklanki
  • sól

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sałatka szwedzka foto
Umyte ogórki pokroić w plasterki
Krok 2 - Sałatka szwedzka foto
Oczyszczone marchewki i cebulę pokroić w plasterki oddzielnie je lekko podgotować, dodać do ogórków
Krok 3 - Sałatka szwedzka foto
Przygotować zalewę: zagotować wodę z octrm ,cukrem i solą ( soli dać nie zapełne łyżki), dodać ziele , listek i gorczycę. Gorącą zalewą zalać warzywa wymieszać i zostawić na parę godzin - najmniej 2.
Krok 4 - Sałatka szwedzka foto
Następnie warzywa włożyć do słoików wraz z powstałym sokiem , zakręcić i pasteryzować ok 15 minut
Krok 5 - Sałatka szwedzka foto
W zimie smakuje najlepiej

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
RenataZ-et 19.11.2012 13:50
muszę wypróbować
Izka192 27.09.2012 18:38
robię podobną
Katarzyna47 15.09.2012 21:30
Wyszło mi 18 półlitrowych słoików!
Wacław 11.09.2012 20:40
uwielbiam ta sałatkę,pycha
alaaa 05.09.2012 19:27
też robię szwedzką,ale nie daję tak dużo cukru
eliza135 26.08.2012 16:29
na pewno smaczna
adelajda 24.08.2012 20:23
bardzo smaczna !
misia53 24.08.2012 11:37
jest bardzo dobra- też taką robię
ziutula 22.08.2012 09:57
lepsza od kupnej na pewno...
Katarzyna47 21.08.2012 21:36
To jedyna sałatka z octem, którą jedzą moje dzieci. Dziękuję za przepis na pewno go wypróbuję

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat