Sałatka śledziowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • olej

  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 sztuki
  • ziele angielskie

    1 łyżeczka
  • pieprz czarny

  • sok z cytryny

    1 sztuka
  • mleko do namoczenia śledzi

    1 szklanka
  • cebula

    2 sztuki
  • ogórek kiszony

    3 sztuki
  • ziemniaki gotowane

    3 sztuki
  • majonez

    2 łyżki
  • cukier

    1/2 łyżeczka
  • sól

  • pieprz

  • jogurt naturalny

    2 gęsty
  • filety śledziowe

    5 sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do jednego naczynia wlewamy pół na pół mleko z wodą i moczymy w nim śledzie ok. 2h. Następnie płuczemy je w czystej wodzie i kroimy na małe porcje. Do słoiczka wkładamy warstwami śledzie, 2-3 liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Tak przygotowane śledzie podlewamy sokiem z cytryny i olejem. Tak przygotowaną bazę śledziową przechowujemy w lodówce.

Cebule kroimy w drobną kostkę, zasalamy i odkładamy by zmiękła. W miseczce przygotowujemy sos: majonez, jogurt, sól, pieprz, sok z cytryny. Posoloną cebulkę odciskamy a ziemniaki, ogórki kroimy na małą kostkę; śledzie na nieduże paski. Wszystko wkładamy do misji, dodajemy sos, mieszamy i doprawiamy, solą, pieprzem, odrobiną cukru, ewentualnie cytryną.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Poison1988 15.10.2012 15:59
Mniam, dawno śledzika nie jadłam...
halina17 15.10.2012 11:53
Uwielbiam sałatki śledziowe.
EWI 15.10.2012 11:47
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat