Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka Hit imprezy
Nie ma imprezy bez pysznej sałatki. Jest przepis, którego nazwa mówi wszystko: sałatka hit imprezy z chipsami. To pyszna sałatka, w której składzie jest filet z kurczaka doprawiony przyprawą gyros, warzywa: papryka, marchew, por, pomidory, kukurydza. Sos czosnkowy i keczup pikantny łączy wszystkie składniki. Zwieńczeniem tego dzieła kulinarnego są chrupiące chipsy oraz szczypiorek.
Kroki postępowania
Mięso myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w małą kostkę oprószamy przyprawą gyros, przekładamy na patelnię mieszamy z olejem i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie smażymy aż mięso będzie miękkie. Odstawiamy do wystygnięcia.
Por, paprykę i pomidory myjemy. Z papryki wydrążamy nasionka i każde warzywo osobno kroimy. Marchewkę obieramy gotujemy do miękkości. Zimną kroimy w kostkę, tak samo ugotowane na twardo jajka. Kukurydzę osączamy z zalewy.
Sos: Śmietanę mieszamy z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodajemy sos czosnkowy, mieszamy do połączenia składników.
Sałatkę układamy w półmisku warstwowo: Na samym dnie jajka wymieszane z kukurydzą, następnie pokrojoną marchewkę smarujemy połową sosu czosnkowego, posypujemy porem, rozkładamy mięso oraz pokruszoną część chipsów polewamy ketchupem, następnie dodajemy pomidory z papryką znów smarujemy sosem, solimy ewentualnie do smaku posypujemy w całości chipsami i na wierzch posiekany drobno szczypiorek. Schładzamy w lodówce 2 godziny i podajemy.