Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sakiewki francuskie ze szpinakiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

szpinak mrożony
kiełbasa krakowska
ser feta
ciasto francuskie
Sól czosnkowa jodowana Prymat
żółtko jajek

Przepis i sposób przygotowania na: Sakiewki francuskie ze szpinakiem

Kroki postępowania

1
Szpinak rozmrozić. Najlepiej wybrać już porcjowany w kostkach, w liściach. Zrobiłam porcje dla dwóch osób. Na patelni roztopić masło i wrzucić pokrojoną w kostkę kiełbasę (kilka plasterków). Gdy się przyrumieni dodać szpinak, a na koniec fetę (wg gustu, np. pół małego opakowania). Oprószyć solą czosnkową i sproszkowaną cebulą.
Krok 1 - Sakiewki francuskie ze szpinakiem foto
2
Ciasto francuskie najlepiej też wybrać pakowane w prostokąty. Wówczas jeden płat ciasta rozmrozić, przekroić na pół i rozwałkować. Na środki kłaść porcje farszu. Po obu stronach nacinać ciasto w paski od końca do farszu.
Krok 2 - Sakiewki francuskie ze szpinakiem foto
3
Zawijać na przemian z obu stron do środka.
Krok 3 - Sakiewki francuskie ze szpinakiem foto
4
Smarować rozmąconym żółtkiem i zapiec na papierze do pieczenia ok.20min w 190 stopniach. Podawać na ciepło lub na zimno.
Krok 4 - Sakiewki francuskie ze szpinakiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

motylwe 13.09.2012 20:44
świetne
gosia561 12.09.2012 15:54
smaczny farsz

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak