Ruskie pierogi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1/2 kg
  • sól

    do smaku
  • ziemniaki

    1 kg
  • cebula

    1 sztuka
  • pieprz

    do smaku
  • woda

    200 (ciepła)
  • twaróg

    1/2 (półtłusty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ruskie pierogi foto
Ziemniaki obieramy, gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie wraz z twarogiem przeciskamy przez praskę. Cebulę obieramy, drobno kroimy i podsmażamy. Dodajemy do farszu. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 2 - Ruskie pierogi foto
Na stolnicę wysypujemy mąkę. Powoli wlewamy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto.
Krok 3 - Ruskie pierogi foto
Następnie rozwałkowujemy na cienki placek i szklanką wykrawamy krążki. Nakładamy na każdy farsz i dokładnie sklejamy. Wrzucamy do gotującej, osolonej wody i gotujemy, aż wypłyną. Podajemy z podsmażaną cebulką. Smacznego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gacopierz23 09.03.2014 18:57
uwielbiam takie
jozefinach 22.09.2013 09:12
Moje ulubione.
halina17 21.09.2013 16:42
Smaczne pierogi bardzo lubię.
Czarnula87 20.09.2013 19:36
ruskie o każdej porze dnia zjem
sylwia_mc 20.09.2013 19:34
Tradycyjny smak nie do pobicia
izapozdro 20.09.2013 19:24
nie ma to jak dobre pierogi :)
SylwiaMagdaSabin 20.09.2013 19:23
pyszne pierogi
Zdzisław 20.09.2013 19:05
ale dobre pierogi
Aleksandra/Olcia 20.09.2013 19:00
mniam mniam
sanielcia 20.09.2013 18:58
domowe najlepsze :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat