Rozgrzewająca pychotka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Biszkopt

  • masa

  • polewa czekoladowa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

100 g margaryny

7 jaj

4 łyżki mąki

2 łyżki kakao

1 łyzeczka cynamonu

3 łyzki kawy rozpuszczalnej instatnt ja użyłam smakowej rumowej

6 łyżek cukru

1 i 1/2 łyżeczki proszku

6 łyzek wina czerwonego

Z białek ubijamy pianę na sztywno , dodajemy po łyżce cukru na przemian z żółtkami , nadal ubijając , kasie topimy i studzimy , wlewamy do ubitej masy , do tego wino .Mąkę mieszamy z kawą , cynamonem , kakao i proszkiem i dodajemy na koniec powoli i mieszamy , gotowe ciasto wlewamy do tortownicy o sred. 28cm pieczemy ok 30 min w 180st

masa;

śmietana 36 % 600ml

cukier puder do smaku

mleko 250ml

4 łyzeczki zelatyny rozpuszczonej w mleku (studzimy )

5 łyżek kawy instatnt najlepiej smakowej

Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem , Żelatynę namaczamy w odrobinie zimnego mleka na 5 min po czym zalewamy resztą gorącego mleka i mieszamy dodajemy kawę i znów mieszamy by się rozpusciło , gdy ostygnie wlewamy zimne do śmietany i uzyskujemy świetną masę .

Polewa ;

100 g Margaryny

2 łyzki kakao

4 łyzki cukru

1 łyzeczka zelatyny

Margarynę stopić dodoać cukier i kakao zagotować , jesli sie nie łączy dodać mleka aż zgęstnieje , pod koniec żelatynę i wymieszać
Jak zrobić?

Biszkopta kroimy na pół i każdą połówkę nasączamy winem obficie ,wino ma być słodkie , bo wytrawne nie bardzo pasuje ja do nasączenie użyłam 3/4 szklanki, przekładamy masą , na wierzch polewa i dekorujemy według uznania ;) Ciasto pyszne , wilgotne , lekkie i bardzo rozgrzewające , bo połączenie cynamonu , kawy i wina sprawiło że ciasto jest prawdziwą pychotką :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ewcia1312 28.04.2013 09:09
smakowicie wygląda:-)
Anna133 27.10.2012 09:52
dziś robię ponownie bo wszytskim smakowało i chyba użyję rumu ?
Anna133 21.10.2012 10:06
hihih Heryko dziś po 24 h nie ma ani kawalka :( sama go wymyśliłam z głowy i tak smakował że aż byłam zaskoczona ;)
justys759 21.10.2012 09:49
rewelacja
kulinarny smak 21.10.2012 08:45
wygląda obłędnie :)
Henryka2 20.10.2012 23:50
Przydałby się kawałeczek, strasznie zimno u mnie.
czarnyaniol1990 20.10.2012 22:40
zapowida sie pysznie :)
Krakowianka 20.10.2012 22:13
świetny przepis!!
zbysiowa 20.10.2012 22:03
apetyczne ciacho:)
Ewa/kalapurtka 20.10.2012 21:34
Pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat