Przepis i sposób przygotowania na: Rolada ze schabu z ogóreczkami konserwowymi i papryką
Rolada ze schabu bez kości z dodatkiem papryki i ogórków konserwowych to doskonały pomysł na świąteczny obiad. Kluczem do osiągnięcia idealnego wyglądu dania jest przygotowanie wcześniej sznurków, którymi zwiążemy wszystko w idealną całość.
Z tego przepisu dowiesz się:
- jak zrobić roladę ze schabu z ogórkami konserwowymi
- czym faszerować roladki schabowe
- co przygotować na świąteczny obiad
1. Mięso umyj i wysusz. Schab rozkrój na prostokąt i lekko rozbij tłuczkiem. Oliwę połącz z solą, pieprzem, rozmarynem i papryką. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wymieszaj. Marynatą natrzyj mięso i wstaw do lodówki na około godzinę.
2. Paprykę pokrój w cienkie paseczki. Podsmaż na maśle do miękkości. Na zamarynowany schab wyłóż podsmażoną paprykę, pokrojone w paski ogóreczki i zwiń ciasno mięso, tworząc roladę. Zwinięte mięso zwiąż sznurkiem, aby się nie rozpadło. Piekarnik nagrzej do 200 stopni.
3. Przed włożeniem rolady do piekarnika ponownie natrzyj ją oliwą i posyp papryką. Na wierzchu poukładaj gałązki rozmarynu i kulki pieprzu kolorowego. Tak przygotowane mięso włóż do naczynia żaroodpornego i przykryj folią aluminiową. Piecz roladę około 40 minut, następnie zdejmij folię i piecz dodatkowe 20 minut, podlewając od czasu do czasu wytworzonym sosem.