Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rabanadas

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bagietka 1 sztuka
jajko 1 sztuka
mleko 1/2 szklanki
olej roślinny 1/2 szklanki
cukier 1/2 szklanki
cynamon 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Rabanadas

Kroki postępowania

1
Bułkę pokroić w grubsze plasterki ( tak ok. 1 cm)
Krok 1 - Rabanadas foto
2
Pokrojoną w plasterki bułkę okroić ze skórki ( lub nie - ze skórką jest równie smaczne ) .
Krok 2 - Rabanadas foto
3
Jajko roztrzepać dokładnie z mlekiem.
Krok 3 - Rabanadas foto
4
Plastry bułki maczać w płynie . Na patelni rozgrzać olej i smażyć plastry bułki na rumiano z obu stron .
Krok 4 - Rabanadas foto
5
Na talerzu wymieszać cukier z cynamonem .
Krok 5 - Rabanadas foto
6
Obsmażone grzaneczki przekładać na talerz z cukrem zmieszanym z cynamonem i obtaczać w nim tak by jak najwięcej się przykleiło do grzanki. Podawać na ciepło .
Krok 6 - Rabanadas foto
7
Rabadanas są w Portugalii podawane jako jedno z dań Wigilijnych.Cynamonowe grzaneczki to jedno z popularniejszych w Portugalii słodkości . Bardzo proste i smakowite .
Krok 7 - Rabanadas foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia561 26.05.2013 19:14
fajne pieczywko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak