Pomarańczowe kakao

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    1 szklanka
  • kakao

    2 łyżki ciemnego
  • sok z pomarańczy

    u mnie z czerownej - 3 łyżki
  • pomarańcza

    1 plaster
  • cukier trzcinowy

    3/4 łyżki
  • cynamon

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do garnuszka z grubszym dnem wlewamy szklankę mleka (250 ml), dodajemy 2 łyżki ciemnego kakao, 3 łyżki soku z czerwonej pomarańczy, około 1 łyżeczki skórki startej z pomarańczy (pomarańczę najpierw dobrze wyszoruj). Całość gotujemy na małym ogniu, mieszając. Gdy składniki dobrze się połączą na koniec dodajemy szczyptę cynamonu.

Nasze pomarańczowe kakao przelewamy do pucharka. Podajemy z plastrem pomarańczy (powinien być lekko zanurzony w kakao, jak na zdjęciu).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Diana Rusiłowicz 05.02.2017 00:35
Musi być przepyszne :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat