Pomarańczowa latte

Pomarańczowa latte

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    200 ml
  • kawa rozpuszczalna

    2 łyżeczka
  • cukier brązowy

    1 łyżeczka
  • cukier puder

    1 łyżeczka
  • śmietana 30%

    50 ml
  • cynamon

  • mus z dyni

    10 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mus z dyni i brązowy cukier dodajemy do mleka. Ciągle mieszając, doprowadzamy do wrzenia. Lekko studzimy, przelewamy do wysokiej i przezroczystej szklanki.

Kawę rozpuszczamy w 80 ml wrzątku. Od razu wlewamy cienkim strumieniem na szklanki z dyniowym mlekiem. Najważniejsze o czym musicie pamiętać to to, aby kawa miała wyższą temperaturę niż mleko, dzięki czemu otrzymacie wyraźne warstwy.

Śmietanę 30 % ubijamy na sztywno, dodając pod koniec cukier puder.

Bitą śmietanę nakładamy na kawę. Obficie posypujemy cynamonem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kolorowa 20.10.2014 17:17
super wygląda...ale dodaj do składników w liście dynie
Helena63 20.10.2014 16:58
chętnie zrobię
Grazyna0211 20.10.2014 13:48
fajny pomysł
Joannasz3190 20.10.2014 13:09
Rewelacja! :)
Noruas 20.10.2014 13:06
mnaim!uwielbiam kawę! super połączenie!
BernadettaP 20.10.2014 13:02
Jola91, polecam. Dzięki dyni smak kawy jest słabo wyczuwalny, a latte samo w sobie pyszne :)
jola91 20.10.2014 12:16
Wyborna :) Choć wielbicielką kawy nie jestem, ale na tą chyba się skuszę :D
olyabuziaczek 20.10.2014 12:14
musi byc wyborne
Krystyna32 20.10.2014 10:51
wygląda pysznie
BernadettaP 20.10.2014 10:36
Do przygotowania kawy używamy 10 dag musu z dyni- niestety system nie chce mi tego zapamiętać...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat