Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza Calzone

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 500 gram
drożdże 25 gram
woda 150 ml
pomidory 4-5 sztuk
ser mozarella 200 gram
czarne oliwki 150 gram
cebula 2 sztuki
sól i pieprz 1 do smaku
bazylia świeża 2 łyżki
oliwa 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza Calzone

Kroki postępowania

1
Z mąki usypać kopczyk i zrobić w nim wgłębienie. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, wlać do wgłębienia w mące wraz z oliwą z oliwek i szczyptą soli. Zagnieść ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok. godzinę.
Na patelni podsmażyć na oliwie cebulę pokrojoną w piórka, następnie dodać pokrojone w grubą kostkę pomidory i smażyć, aż całość odrobinę odparuje, dodać pokrojone oliwki oraz bazylię. Doprawić sola i pieprzem. Po lekkim przestygnięciu dodać pokrojony w kosteczki ser mozzarella.
Krok 1 - Pizza Calzone foto
2
Ciasto podzielić na kilka porcji (z tej ilości ciasta zrobiłam 5 dużych pierogów), każdą z nich cienko rozwałkować, a następnie nakładać po kilka łyżek farszu. Całość skleić na kształt pieroga.
Krok 2 - Pizza Calzone foto
3
Piec w 240 stopniach przez 20 minut.
Smacznego!
Krok 3 - Pizza Calzone foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 26.03.2013 00:27
bardzo dobra
Poison1988 16.10.2012 17:36
Pizza zawijana w pieróg - moja ulubiona Calzone :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak