Pikantne pałki

Pikantne pałki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pałki z kurczaka

    4 sztuki
  • sok z cytryny

    0,5 cytryny
  • czosnek

    1 ząbek
  • oregano

    1 łyżeczka
  • Bazylia suszona Prymat

    1 łyżeczka
  • chilli

    0,5 łyżeczki
  • Musztarda sarepska Prymat

    1 łyżka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    0,5 łyżeczki
  • Pieprz biały mielony Prymat

    0,5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czosnek przeciskam przez praskę i nacieram nim kurczaka. Posypuję go wszystkimi przyprawami wymienionymi wyżej polewam sokiem z cytryny i każdą pałkę dokładnie z każdej strony smaruję musztardą. Tak przygotowanego kurczaka odstawiam do lodówki na ok. 2-3 godz. Jeśli TY nie masz czasu – możesz zacząć piec go od razu. Ja jednak wolę poczekać aż przyprawy podziałają na mięso ;)

Po tym czasie układam kurczaka na blasze i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 60-70 minut – jeśli są średniej wielkości/grubości. Czas pieczenia wydłuża się wraz z grubością mięsa. Wystarczy, że będziesz co jakiś czas kontrolować kolor pieczonego mięsa.

cynamon
Na zdjęciu możecie zobaczyć, że kurczaka piekłam razem z ziemniaczkami – spędziły tam tyle samo czasu ile kurczak. 2in1 ;)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
DorotaZ 09.04.2014 18:07
Wspaniale wyglądają i na pewno równie dobrze smakują:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat