Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ruskie z miętą

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 2 szklanki
gorąca woda 1/2 szklanki
woda zimna 1/2 szklanki
olej 1 łyzka
sól do smaku

Farsz

twaróg 500 gram
ziemniaki ugotowane 3-4 sztuki
mięta posiekana 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat 1/4 łyżeczki
sól do smaku

Dodatkowo

cebula przesmażona do okraszenia

Porada

Jak ktoś lubi to można zwiększyć ilość mięty w farszu.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie z miętą

1. Mąkę przesiać na stolnicę dodać sól, olej i gorącą wodę. Mieszać widelcem, dodać zimną wodę i wyrobić elastyczne ciasto.
2. Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać pokruszony ser, pieprz, sól i część mięty. Wymieszać. Resztę mięty zostawić do posypania na talerzu.
3. Ciasto cienko rozwałkować, nakładać farsz i zlepić pierogi.
4. Gotować w osolonej wodzie 2-3 minuty od wypłynięcia. Podawać okraszone i posypane miętą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

foczka-ks 02.02.2015 12:23
na wygląda ładnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak