Pierogi ruskie z cebulą dymką

Pierogi ruskie z cebulą dymką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ugotowane ziemniaki

    50 dag
  • cebula dymka ze szczypiorkiem

    1/2 pęczka
  • mąka pszenna

    1 szkl
  • sól

    szczypta
  • woda

    3/4 (ciepła)
  • twaróg

    25 (półtłusty)
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierogi ruskie z cebulą dymką foto
Cebulę dymkę (jej zieloną część) drobno kroimy. Ziemniaki mielimy razem z serem, dodajemy pokorną cebulkę oraz doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, dokładnie mieszamy do powstania jednolitego farszu.
Krok 2 - Pierogi ruskie z cebulą dymką foto
Przygotowujemy ciasto, do malaksera wsypujemy mąkę dodajemy sól, oraz ciepłą wodę - wyrabiamy wszystko na gładkie zbite w kulkę ciasto, wyciągamy ciasto na stolnice, podsypujemy mąką i wałkujemy na cienki placek, wykrawamy kółka,
Krok 3 - Pierogi ruskie z cebulą dymką foto
na kółeczka z ciasta nakładamy farsz i zlepiamy pierożki,
Krok 4 - Pierogi ruskie z cebulą dymką foto
Pierożki gotujemy w lekko osolonej wodzie, Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kuchenka 04.02.2014 07:59
fajne pierożki :)
Lukrecja29 03.02.2014 16:58
Kocham ruskie! KOCHAM!
Monika58 03.02.2014 11:54
pyszne - takie jak lubię
Rafał10 03.02.2014 11:01
ale pyszności :)
Magula 03.02.2014 08:59
Pyszne i pięknie wyglądające pierożki.
Janina 03.02.2014 07:37
Moje ulubine pierogi;)
Milka100 03.02.2014 07:33
świetne pierożki
gosia1988 03.02.2014 06:40
muszą być pyszne
patryska76 03.02.2014 06:28
Pyszne pierożki ;-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat