Pierogi ruskie po wlosku

Pierogi ruskie po wlosku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka pszenna

    400 g
  • jajko

    1 szt
  • woda

  • sól

  • olej

    2 lyzki

farsz

  • ziemniaki ugotowane

    4 duze
  • ser biały

    200 g
  • cebula biała

    1/2 szt
  • sól

  • pieprz

  • przyprawa do potraw

    wloskich
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierogi ruskie po wlosku foto
na stolnice wysypac maki, dodac sol, jajko i krotko zarobic nozem, nastepnie dodac olej i wody tyle ile wchlonie maka
Krok 2 - Pierogi ruskie po wlosku foto
Wyrabiamy jednolite ciasto
Krok 3 - Pierogi ruskie po wlosku foto
Ziemniaki przciesnac przez praske, dodac ser, drobno posiakana cebule i przyprawy.
Moja mieszanka do potraw wloskich to miks: mielone suszone pomidory, mielona suszona papryka slodka i chilli, pietruszka, czosnek, oregano, bazylia, tymianek, cebilka, rozmaryn, majeranek
Krok 4 - Pierogi ruskie po wlosku foto
Ciasto rozwalkowac na cienki i duzy prostokat.
Na polowie jego powierzchni rozlozyc w rownych odstepach porcje farszu uformowane w kuleczki
Krok 5 - Pierogi ruskie po wlosku foto
Teraz calosc zakryc reszta ciasta i docisnac dokladnie przestrzenie miedzy farszem.
Jezeli ktos ma specjalna forme do pierozkow to jest to duze ulatwienie.
Krok 6 - Pierogi ruskie po wlosku foto
Ja nie mam :), wiec dokladnie karbowanym radelkiem wycinamy pierozki
Krok 7 - Pierogi ruskie po wlosku foto
Gotujemy tak jak normalne pierogi.

Smacznego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Stenka

22.11.2015 20:05
super danie

Ela15

24.09.2015 10:03
fajnie wyglądaja

Damiano

09.07.2015 09:04
fajny przepis

jagoda5913

09.07.2015 08:54
Pięknie wyglądają

Ewelina1991

09.07.2015 07:45
wspaniale wyglądają!!

barbara11561

08.07.2015 21:15
pyszne pierożki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat