Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie najlepsze
Ziemniaki obrać i umyć, ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
Ciepłe odcedzić i utłuc tłuczkiem, aż pozbędziemy się grudek, do ostudzonych dodajemy pokruszony ser i podsmażoną na oleju posiekaną cebulkę, dokładnie mieszamy całość i doprawiamy do smaku.
Ciasto:
W gorącej wodzie rozpuszczamy masło i wlewamy jej do przesianej mąki z solą, wyrabiamy elastyczne ciasto, jeśli za bardzo klei się do rąk to dosypujemy trochę mąki.
Ciasto przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
Po tym czasie cienko je rozwałkowujemy, wycinamy szklanką kółka, na każde nakładamy farsz i dobrze zlepiamy, odkładamy na oprószoną mąką stolnicę i przykrywamy ściereczką żeby nie wyschły.
Pierogi gotowałam w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju, 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Smacznego!