pierogi ruskie

pierogi ruskie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka pszenna

    3 szkl
  • woda

    0,75 szkl

farsz

  • ziemniaki

    1 kg
  • twaróg

    200 g
  • cebula

    1 szt
  • sól i pieprz

    1 łyżeczka
  • masło

    1 łyżka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania pierogi ruskie

Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości. Studzimy. W tym czasie robimy ciasto na pierogi. Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy na maśle. Do miski wkładamy ziemniaki, twaróg, cebulkę i przyprawy. Wszystko blendujemy na jednolitą konsystencję. Rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy z nich kółka np. za pomocą szklanki. Na krążki nakładamy łyżeczkę farszu, składamy na pół i zlepiamy boki. Gotujemy w wodzie około 5 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Bernadeta1 30.07.2016 18:01
smaczne jedzonko
Krzysztof15 30.07.2016 09:19
bardzo lubię
halina17 29.07.2016 21:33
Dobre pierogi.
agnieszka214 29.07.2016 13:01
Lubię dobre pierogi
Wacław 29.07.2016 07:26
te ruskie sa pyszne
Jolcia_90 29.07.2016 00:08
wyglądają bardzo smacznie :)
Babeczka35 28.07.2016 22:14
Smakowite pierogi.
Franciszek 28.07.2016 00:26
dobre pierogi
MałaMi89 27.07.2016 23:57
Jak ja kiedyś nie lubiłam ruskich... a teraz uwielbiam!
Renata9 27.07.2016 22:32
Uwielbiam ruskie pierogi :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat