Oranżada

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomarańcza

    2 szt.
  • cytryna

    1 szt.
  • cukier trzcinowy

    3-4 łyżki
  • woda

    3-4 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wodę przegotować z cukrem i przestudzić. Pomarańczę i cytrynę, umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć. Z jednej pomarańczy zetrzeć na tarce skórkę i dodać do syropu. Wycisnąć sok z pomarańczy i cytryny (pozostawiając połówkę pomarańczy), dodać do syropu. Oranżadę silnie oziębić i nalewać do szklanek.
Połowę obranej pomarańczy pokroić na plasterki i wkładać do szklanek z napojem.
rybka
Można podawać z lodem. Część wody można zastąpić wodą gazowaną, którą wlewa się do szklanek przed podaniem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat