Nalewka z czarnej porzeczki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • porzeczki czarne

    2,5 litra
  • wódka

    0,5 litra
  • cukier

    0,5 kg (około)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Porzeczkę płuczemy pod bieżącą wodą. Nie muszą być całe owoce, mogą być "odpadki", czyli te gorsze owoce, których nie wykorzystamy w produkcji dżemu czy soku.
Przesypujemy partiami do dużego słoja (u mnie 5l, ale może być też 3l). Po każdej partii zasypujemy cukrem (wg uznania i słodkości owoców, ja w sumie dałam niecałe 0,5kg). Odstawiamy na kilka dni (minimum tydzień) w nasłonecznione miejsce. Co 2-3 dni należy słojem potrząsnąć. Po minimum tygodniu do słoja wlewamy 0,5 litra wódki (można też spirytus, ale trzeba się liczyć z tym, że efekt końcowy będzie dużo mocniejszy;)). Ponownie zakręcamy słój i odstawiamy na minimum 2 miesiące (ja zostawiłam na 5 miesięcy). Co 2-3 tygodnie można poruszać zawartością słoja. Po odstaniu nalewkę zlewamy, jednocześnie odcedzając ją od zawartości słoja. W tym celu na głęboką miskę nakładamy gęste sitko, do niego wkładamy jeszcze gazę (ja położyłam dwie) i powoli przelewamy zawartość słoja. Gdy cały płyn ścieknie możemy jeszcze ostrożnie wycisnąć owoce.
Gotową nalewkę przelewamy do butelek.
MałaMi89
Owoce można zalać alkoholem po raz drugi, wtedy nie wyciskamy ich podczas zlewania i najlepiej zalać je już spirytusem oraz dosypać trochę cukru.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
monika141 01.02.2016 13:30
z czarnej porzeczki to moja ulubiona
Futka 31.01.2016 11:08
Cudowna i niezwykle smaczna nalewka, a jaki intensywny kolorek! Pycha! :)
Jolcia_90 30.01.2016 23:33
Ciekawa nalewka :) Zabieram przepis i zrobię w sezonie :)
Renataj 30.01.2016 21:31
Lubię nalewki ale to czekanie....:(
Mniam 30.01.2016 19:05
Bardzo lubię tą nalewkę i też mam w swoich zbiorach ;)
Anna169Hosz 30.01.2016 19:02
W celach zdrowotnych i nie tylko :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat