Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka z czarnej porzeczki
Przesypujemy partiami do dużego słoja (u mnie 5l, ale może być też 3l). Po każdej partii zasypujemy cukrem (wg uznania i słodkości owoców, ja w sumie dałam niecałe 0,5kg). Odstawiamy na kilka dni (minimum tydzień) w nasłonecznione miejsce. Co 2-3 dni należy słojem potrząsnąć. Po minimum tygodniu do słoja wlewamy 0,5 litra wódki (można też spirytus, ale trzeba się liczyć z tym, że efekt końcowy będzie dużo mocniejszy;)). Ponownie zakręcamy słój i odstawiamy na minimum 2 miesiące (ja zostawiłam na 5 miesięcy). Co 2-3 tygodnie można poruszać zawartością słoja. Po odstaniu nalewkę zlewamy, jednocześnie odcedzając ją od zawartości słoja. W tym celu na głęboką miskę nakładamy gęste sitko, do niego wkładamy jeszcze gazę (ja położyłam dwie) i powoli przelewamy zawartość słoja. Gdy cały płyn ścieknie możemy jeszcze ostrożnie wycisnąć owoce.
Gotową nalewkę przelewamy do butelek.