Nalewka na jeżynach

Nalewka na jeżynach

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Jeżyna w tamtym roku dobrze obrodziła, słodkie i bardzo duże owoce, więc niezrobienie tak smacznej nalewki byłoby grzechem
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jeżyny

    1.5 kg
  • cukier

    600 g
  • spirytus

    500 ml
  • wódka

    700 ml
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Jeżyny przebrać, opłukać, osączyć.
Przełożyć owoce do dużego słoja.
Zalać spirytusem i wódką, odstawić słój w ciepłe miejsce na 14 dni, codziennie wstrząsać słojem.
Po tym czasie zlać nalew, a jeżyny zasypać cukrem, zakręcić słój i odstawić na parapet na słońce do całkowitego rozpuszczenia się cukru, codziennie wstrząsać słojem.
Następnie zlać sok z jeżyn i wymieszać go z nalewem, przecedzić przez gazę, rozlać do butelek i odstawić do piwnicy na 4 miesiące.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

20.02.2019 22:01
Oj pyszna , pyszna.;)

bietka

20.02.2019 13:33
Poproszę kieliszeczek tej pysznej naleweczki : )

danusia19671

20.02.2019 19:37
Bardzo proszę :)

Bożena Matuszczyk

20.02.2019 10:12
No u mnie było to samo nalewka stoi i czeka na konsumpcję. Twoją się częstuję.Pychotka.;)

danusia19671

20.02.2019 19:38
Częstuj się Bożenko :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat