Nalewka gruszkowa- gruszkówka

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gruszki

    1 kg
  • cukier

    1/4 kg
  • spirytus

    1/2 litra
  • Goździki całe Prymat

    kilka
  • laska wanili

    1/4 laski
  • cynamon

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Gruszki umyć, osuszyć, oderwać ogonki i szypułki, pokroić w kostkę- włożyć do słoja, zalać spirytusem i odstawić na kilka tygodniu w słoneczne miejsce, po czym przełożyć w ciemne i chłodne miejsce na ok. 6 miesięcy. Po tym czasie zlać, przefiltrować, a gruszki zasypać cukrem, cynamonem, startą wanilią i goździkami – następnie odstawić na kolejny tydzień lub dwa (do czasu całkowitego rozpuszczenia cukru).
Przefiltrowany syrop dodać do nalewki, przelać do buteleczek i odstawić szczelnie zamknięte na około 2-3 miesiące.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
agnieszka214 04.08.2013 21:51
smacznie musze wypróbowac
Katarzyna40 23.09.2012 18:51
to poelcam :) Niestety na finalny efekt trzeba trochę poczekac :)
GOSIA18 22.09.2012 10:32
z gruszek jeszcze nie robiłam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat