Naleśniki z zasmażaną kapustą i kurczakiem

Naleśniki z zasmażaną kapustą i kurczakiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

naleśniki

  • jajko

    3 szt
  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • mleko 3,2%

    3 szklanki
  • woda gazowana

    1 szklanka
  • sól

    1 łyżeczka
  • olej

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki

kapusta

  • kapusta kiszona

    900 g
  • cebula czerwona

    1 szt
  • smalec

    1 łyżka
  • masło

    1 łyżka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

kurczak

  • pierś z kurczaka

    500 g
  • masło

    1 łyżka
  • oliwa

    1 łyżka
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Przyprawa curry orientalna Prymat

  • cukinia

    1/2 szt
  • bulion drobiowy

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Naleśniki: Wszystkie składniki ciasta poza białkami wkładamy do misy miksera i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywno i dodajemy do ciasta. Delikatnie łączymy. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni z posmarowanej oliwą do zarumieniania z obu stron.
Cebule obrać i pokroić w drobna kostkę. W garnku roztopić smalec z masłem i przesmażyć na nim cebulkę do zeszklenia. Dodać poszatkowaną kapustę i kontynuować smażenie na wolnym ogniu prze około 8-10 minut. Wymieszać łyżkę mąki z niepełna szklanką wody. Wlać do kapusty przez sitko stale mieszając. Doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem.
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pociąć w kostkę. Na patelnię wlać łyżkę oliwy a gdy się ogrzeje dodać łyżkę masła. na tłuszczu podsmażyć pierś z kurczaka doprawiając solą, świeżo mielonym pieprzem oraz curry. Gdy białko się zetnie dodać pokrojona w kostkę cukinie i wlać szklankę buliony drobiowego. Gotować jeszcze około 8-10 minut.
Na naleśniki wykładać warstwę kapusty a na nią pieś z kurczaka. zawijać w rulon i spiąć wykałaczką. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem i zapiec prze 10 minut w 160 stopniach C.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 25.09.2016 21:49
Ciekawe to.
agnieszka131919 15.04.2014 11:00
bardzo apetycznie wyglądają, mniam
PaniMISIOWA 15.04.2014 10:22
bardzo fajne danie
Krystyna32 15.04.2014 09:48
bardzo apetyczne
Aleksandra/Olcia 15.04.2014 09:19
super przepis,bardzo apetyczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat