Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki z twarożkiem, truskawkami i miętą pod waniliowym sosem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

jajko 3 sztuki
mąka tortowa 2 szklanki
mleko 2 szklanki
woda gazowana 3/4 szklanki
cukier 1 łyżeczka
olej 1 łyżka
sól szczypta

Nadzienie

twarożek 35 dag
śmietana kremówka 2 łyżki
cukier 3 łyżki
laska wanilii 1/2 sztuki
truskawki świeże 1 szklanka
mięta liście 1/2 pęczka
budyń śmietankowy 2 łyżki
czekolada gorzka 1 łyżka-startej

Sos waniliowy

śmietana 30% 330 ml
cukier puder 3 łyżki
jajko 3 sztuki
laska wanilii 1/2 laski
budyń śmietankowy 1 łyżka
cukier puder do oprószenia

Porada

Naleśniki to ulubione danie każdego z nas, w ich przygotowaniu nie ma nic trudnego, liczy się pomysł na farsz lub nadzienie i za każdym razem mamy ich inny smak.Te są cudowne w smaku i pachną …latem!

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki z twarożkiem, truskawkami i miętą pod waniliowym sosem

Kroki postępowania

1
Ciasto: Składniki na ciasto zmiksuj dokładnie na jednolitą masę, odstaw na 20 minut aby odpoczęło.
Krok 1 - Naleśniki z twarożkiem, truskawkami i miętą pod waniliowym sosem foto
2
Usmaż na niewielkiej ilości oleju cienkie naleśniki.
Krok 2 - Naleśniki z twarożkiem, truskawkami i miętą pod waniliowym sosem foto
3
Nadzienie: Twarożek rozetrzyj ze śmietanką oraz cukrem i ziarenkami wydrążonej wanilii dodaj pokrojone na małe kawałki truskawki, oraz posiekane listki mięty, wsyp budyń, tartą czekoladę i dokładnie wymieszaj. Nadzieniem smaruj naleśniki zawiń jego boki do środka a potem zwiń w rulon.
Krok 3 - Naleśniki z twarożkiem, truskawkami i miętą pod waniliowym sosem foto
4
Ułóż w wysmarowanej masłem formie ceramicznej.
Krok 4 - Naleśniki z twarożkiem, truskawkami i miętą pod waniliowym sosem foto
5
Sos: Śmietankę zmiksuj z cukrem pudrem i jajkami, dodaj nasionka wydrążonej wanilii, wymieszaj, gotowym sosem polej naleśniki. Wierzch przykryj folią aluminiową. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180*c przez około 50 minut. Na kilka minut przed końcem pieczenia usuń folię i przyrumień naleśniki. Przed podaniem posyp cukrem pudrem. Smacznego!
Krok 5 - Naleśniki z twarożkiem, truskawkami i miętą pod waniliowym sosem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Joanna Kryla 05.09.2016 16:08
takie naleśniki to coś dla mnie:)
wyattearp 02.09.2016 11:03
smaczny kąsek
mirosława4 02.09.2016 10:44
zjadłabym :)
Krystyna32 02.09.2016 10:08
apetyczne :)
ilka01 02.09.2016 10:03
pyszności :)
pestka 02.09.2016 10:02
pyszny obiad
bietka 02.09.2016 09:44
bardzo smaczne naleśniczki :)
Malinka 02.09.2016 09:14
Z tym sosem to świetny pomysł!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak