Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki z twarożkiem i truskawkami
Mąkę, mleko, cukier waniliowy i żółtka wsypać do miski i dokładnie zmiksować. W osobnym naczyniu ubić białka ze szczyptą soli. Po ubiciu białek na sztywno dodajemy je do pozostałych składników delikatnie mieszając aby ciasto było puszyste. W razie potrzeby możemy dosypać trochę mąki lub rozcieńczyć odrobiną mleka. Smażyć cienkie naleśniki na lekko natłuszczonej patelni do złocistego koloru.
NADZIENIE:
Twaróg, serek waniliowy, jogurt i cukier dokładnie ze sobą utrzeć lub zmiksować. Truskawki pokroić na ćwiartki.
SOS:
Truskawki z malinami i cukrem zmiksować.
DEKORACJA:
Czekolada (roztopiona w kąpieli wodnej)
Kiwi
Lody waniliowe
Na usmażony naleśniki nakładamy ok 2 łyżki przygotowanego nadzienia (twarogu), na niego kładziemy ćwiartki truskawek i składamy naleśnik w trójkąt. Tak przygotowane naleśniki układamy na talerzu. Naleśniki polewamy delikatnie czekoladą, na środek kładziemy kawałek/kulkę lodów waniliowych i polewamy je sosem. Talerz ozdabiamy czekoladą i kiwi.