Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Najprostszy biały barszcz

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kiełbasa biała 4 sztuki
Barszcz biały 2 torebki
włoszczyzna 1 duży pęczek
ziemniaki 10 dużych
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
ziele angielskie 4 ziarna
śmietana 18 proc 1 szklanka
przyprawa do potraw Kucharek do smaku
pieprz do smaku
woda 3 l
natka pietruszki 1 pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: Najprostszy biały barszcz

1. Kiełbasę gotujemy w 2,5 litra wody z listkami laurowymi i zielem angielskim około 20 minut. Kiedy się wyszumuje, wylewamy pianę i do garnka dodajemy białą część pora, seler w całości, 1 pietruszkę również całą i 2 marchewki podzielone na połowy. Gotujemy.

2. Ziemniaki obieramy, myjemy kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Gotujemy 15 minut. W tym czasie pozostałe dwie marchewki i jedną pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy do zupy. Gotujemy kolejne 10 minut.

3. Barszcze białe rozrabiamy w 0,5 litra wody i wlewamy do garnka. Gotujemy przez następne 10 minut. Śmietanę wlewamy do miseczki. Zalewamy ją 1 łyżką wazową zupy i dokładnie mieszamy aby nie było grudek. Rozrobioną śmietanę powoli wlewamy do garnka ciągle mieszając. Gotujemy chwilę.

4. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy pieprzem i przyprawa uniwersalna i gotujemy jeszcze przez chwilę aby smaki się przegryzły.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 15.07.2015 11:08
nie ma jak fajny i prosty barszczyk

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak