Najprostszy biały barszcz

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kiełbasa biała

    4 sztuki
  • Barszcz biały

    2 torebki
  • włoszczyzna

    1 duży pęczek
  • ziemniaki

    10 dużych
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 sztuki
  • ziele angielskie

    4 ziarna
  • śmietana 18 proc

    1 szklanka
  • przyprawa do potraw Kucharek

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • woda

    3 l
  • natka pietruszki

    1 pęczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Kiełbasę gotujemy w 2,5 litra wody z listkami laurowymi i zielem angielskim około 20 minut. Kiedy się wyszumuje, wylewamy pianę i do garnka dodajemy białą część pora, seler w całości, 1 pietruszkę również całą i 2 marchewki podzielone na połowy. Gotujemy.

2. Ziemniaki obieramy, myjemy kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Gotujemy 15 minut. W tym czasie pozostałe dwie marchewki i jedną pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy do zupy. Gotujemy kolejne 10 minut.

3. Barszcze białe rozrabiamy w 0,5 litra wody i wlewamy do garnka. Gotujemy przez następne 10 minut. Śmietanę wlewamy do miseczki. Zalewamy ją 1 łyżką wazową zupy i dokładnie mieszamy aby nie było grudek. Rozrobioną śmietanę powoli wlewamy do garnka ciągle mieszając. Gotujemy chwilę.

4. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy pieprzem i przyprawa uniwersalna i gotujemy jeszcze przez chwilę aby smaki się przegryzły.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
agnieszka214 15.07.2015 11:08
nie ma jak fajny i prosty barszczyk

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat