Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Musaka prosto z Grecji

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniak 3 sztuka
bakłażan 1 sztuka
mięso mielone 400 g
masło 3 łyżka
mleko 1 szklanka
mąka 1/2 szklanka
jajko 2 sztuka
pomidory krojone z puszki 1 puszka
oliwa do smażenia
sól do smaku
curry szczypta
żółty ser 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Musaka prosto z Grecji

Kroki postępowania

1
Bakłażany i ziemniaki kroimy w plastry. Bakłażany solimy by puściły sok.
Krok 1 - Musaka prosto z Grecji foto
2
Smażymy mięso na małej ilości oliwy z oliwek.
Krok 2 - Musaka prosto z Grecji foto
3
Ziemniaki i bakłażany podsmażamy na patelni.
Krok 3 - Musaka prosto z Grecji foto
4
W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian: bakłażany, mięso, ziemniaki itd.
Krok 4 - Musaka prosto z Grecji foto
5
Przygotowujemy sos beszamelowy. Rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mleko,ciągle mieszając na wolnym ogniu. Następnie dodajemy dwa roztrzepane jajka, sól do smaku i szczyptę curry. Tak przygotowanym sosem zalewamy przygotowane mięso z warzywami. Pieczemy w 180 C przez ok. 40 minut. Pod koniec pieczenia posypujemy startym żółtym serem.
Smacznego!
Krok 5 - Musaka prosto z Grecji foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 10.11.2012 11:02
ciekawy przepis
krzysztof14 11.09.2012 21:29
sprobuje zrobic
Mysiunia 08.09.2012 08:12
Moja siostra po rocznym powrocie z Holandii zrobiła to danie, jadłam je wtedy po raz pierwszy i baardzo mi posmakowało :)
Aneta25 24.08.2012 21:15
ciekawe
Mati3 22.08.2012 17:15
mmm warto spróbować:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak