Musaka prosto z Grecji

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniak

    3 sztuka
  • bakłażan

    1 sztuka
  • mięso mielone

    400 g
  • masło

    3 łyżka
  • mleko

    1 szklanka
  • mąka

    1/2 szklanka
  • jajko

    2 sztuka
  • pomidory krojone z puszki

    1 puszka
  • oliwa

    do smażenia
  • sól

    do smaku
  • curry

    szczypta
  • żółty ser

    10 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Musaka prosto z Grecji foto
Bakłażany i ziemniaki kroimy w plastry. Bakłażany solimy by puściły sok.
Krok 2 - Musaka prosto z Grecji foto
Smażymy mięso na małej ilości oliwy z oliwek.
Krok 3 - Musaka prosto z Grecji foto
Ziemniaki i bakłażany podsmażamy na patelni.
Krok 4 - Musaka prosto z Grecji foto
W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian: bakłażany, mięso, ziemniaki itd.
Krok 5 - Musaka prosto z Grecji foto
Przygotowujemy sos beszamelowy. Rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mleko,ciągle mieszając na wolnym ogniu. Następnie dodajemy dwa roztrzepane jajka, sól do smaku i szczyptę curry. Tak przygotowanym sosem zalewamy przygotowane mięso z warzywami. Pieczemy w 180 C przez ok. 40 minut. Pod koniec pieczenia posypujemy startym żółtym serem.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 10.11.2012 11:02
ciekawy przepis
krzysztof14 11.09.2012 21:29
sprobuje zrobic
Mysiunia 08.09.2012 08:12
Moja siostra po rocznym powrocie z Holandii zrobiła to danie, jadłam je wtedy po raz pierwszy i baardzo mi posmakowało :)
Aneta25 24.08.2012 21:15
ciekawe
Mati3 22.08.2012 17:15
mmm warto spróbować:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat