Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffiny z pieczarkowym nadzieniem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

400 g pieczarek
2 cebule
250 g żółtego sera
pęczek szczypiorku
sól, papryka słodka
foremki do muffinek
filet z kurczaka podwójny 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Muffiny z pieczarkowym nadzieniem

Kroki postępowania

1
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Podsmażamy je na patelni razem z cebulą, aż staną się miękkie. Doprawiamy do smaku przyprawami. Szczypiorek kroimy drobno i dodajemy do podsmażonych pieczarek. Połowę sera ścieramy na tarce i dodajemy do farszu. Smażymy tak długo, dopóki ser się nie rozpuści. Odstawiamy do przestygnięcia.

Filet z kurczaka dokładnie, myjemy, osuszamy i dzielimy na mniejsze kawałki, powinno nam wyjść ok. 6 małych kawałków z podwójnego fileta. Następnie rozbijamy mięso tłuczkiem owiniętym w folię. Łączymy ze sobą wszystkie przyprawy, mieszamy, po czym posypujemy delikatnie mięso z obu stron.

Foremki do muffinek smarujemy olejem. Każdą foremką wykładamy mięsem tak by końce wystawały ponad formę.
Krok 1 - Muffiny z pieczarkowym nadzieniem foto
2
Układamy farsz. Nadzienie zakrywamy wystającymi końcami, formułując babeczki.
Krok 2 - Muffiny z pieczarkowym nadzieniem foto
3
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy muffiny i posypujemy obficie startym serem.
Krok 3 - Muffiny z pieczarkowym nadzieniem foto
4
Pieczemy jeszcze ok. 5 minut do momentu rozpuszczenia się sera. Wyśmienicie smakują z frytkami i sałatką.
Krok 4 - Muffiny z pieczarkowym nadzieniem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magda24 24.03.2013 23:12
smaczne na pikantno
beniaminek 24.03.2013 21:39
fajne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak