Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Filet z botwinką

5.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z kurczaka podwójny 1 sztuka
botwinka 1 pęczek młodej
ser żółty ok. 5 dag
koperek mały pęczek
Pieprz czarny mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat świeżo mielona
olej 2-3 łyżki

Porada

Mięso podajemy na obiad w towarzystwie młodych ziemniaków.

Przepis i sposób przygotowania na: Filet z botwinką

Kroki postępowania

1
Fileta kurczak myjemy i osuszamy. Tak przygotowanego dzielimy na dwie porcje. Oprószamy przyprawami (solą i pieprzem). W środku każdej części nacinamy kieszeń i także ją przyprawiamy. Fileta odstawiamy do chłodu na około 1 godzinę.
Krok 1 - Filet z botwinką foto
2
Botwinkę myjemy i osuszamy. Gotową kroimy na mniejsze części.
Krok 2 - Filet z botwinką foto
3
Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na nim botwinkę. Doprawiamy do smaku. Tak przygotowana zdejmujemy z ognia i delikatnie studzimy.
Krok 3 - Filet z botwinką foto
4
Ser kroimy w słupki lub małe plasterki.
Krok 4 - Filet z botwinką foto
5

Gotową botwinką oraz serem wypełniamy wnętrze filetów. Kieszenie zamykamy spinając wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyków.

Krok 5 - Filet z botwinką foto
6
Koperek siekamy i oprószamy nim wierzch mięsa. Tak przygotowane kieszonki pieczemy około 30 minut w 180˚C do miękkości.
Krok 6 - Filet z botwinką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 04.10.2015 09:17
super mięsko;)
gusia1000 29.01.2015 01:18
też zjadalbym to.
norweska20 27.01.2015 00:22
zjadłabym i to chętnie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak