Filet z botwinką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z kurczaka podwójny

    1 sztuka
  • botwinka

    1 pęczek młodej
  • ser żółty

    ok. 5 dag
  • koperek

    mały pęczek
  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    świeżo mielona
  • olej

    2-3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Filet z botwinką foto
Fileta kurczak myjemy i osuszamy. Tak przygotowanego dzielimy na dwie porcje. Oprószamy przyprawami (solą i pieprzem). W środku każdej części nacinamy kieszeń i także ją przyprawiamy. Fileta odstawiamy do chłodu na około 1 godzinę.
Krok 2 - Filet z botwinką foto
Botwinkę myjemy i osuszamy. Gotową kroimy na mniejsze części.
Krok 3 - Filet z botwinką foto
Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na nim botwinkę. Doprawiamy do smaku. Tak przygotowana zdejmujemy z ognia i delikatnie studzimy.
Krok 4 - Filet z botwinką foto
Ser kroimy w słupki lub małe plasterki.
Krok 5 - Filet z botwinką foto

Gotową botwinką oraz serem wypełniamy wnętrze filetów. Kieszenie zamykamy spinając wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyków.

Krok 6 - Filet z botwinką foto
Koperek siekamy i oprószamy nim wierzch mięsa. Tak przygotowane kieszonki pieczemy około 30 minut w 180˚C do miękkości.
Jadwiga/Jaga85
Mięso podajemy na obiad w towarzystwie młodych ziemniaków.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gosia56 04.10.2015 09:17
super mięsko;)
gusia1000 29.01.2015 01:18
też zjadalbym to.
norweska20 27.01.2015 00:22
zjadłabym i to chętnie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat