Muffinki z owocami jagodowymi na maślance

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • cukier

    3/4 szklanki
  • maślanka

    1 szklanka
  • olej

    6 łyżek
  • proszek do pieczenia

    1 łyżka
  • sól

    1/8 łyżeczki
  • ekstrakt waniliowy

    1 łyżeczka
  • owoce

    1 szklanka
  • jajko

    2 duże
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przepis na około 12 muffinek.

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sól i cukier. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: lekko ubite jajka, maślankę, olej oraz ekstrakt waniliowy. Połączyć zawartość obu naczyń, wsypać owoce jagodowe ( maliny, porzeczki, jagody, borówki, jeżyny ) - świeże lub mrożone ( mrożonych nie rozmrażamy wcześniej ) i delikatnie wymieszać tylko do połączenia się składników.

Ciastem wypełnić papilotki do 3/4 wysokości.

Piec około 20 minut w temperaturze 180°C.

Smacznego :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 04.03.2014 10:09
wyglądają bardzo apetycznie
babajaga1969 06.02.2014 11:55
świetne muffiny - w Twoich owoce ładnie przebijają kolorami przez skórkę babeczek
Alex_M 06.02.2014 10:42
smaczne babeczki :)
Hanna5 03.02.2014 19:44
bardzo fajny przepis, muszę wypróbować.
Ola1984 03.02.2014 14:10
Zimą często robię takie muffinki :) Pyszne.
malaczarna23 03.02.2014 13:44
uwielbiam muffinki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat