Medaliony z łososia norweskiego w plastrach szynki serrano na aromatycznej soczewicy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z łososia

    400 g
  • szynka serrano

    8 cienkich plasterków
  • oliwa

    4 łyżki
  • sok z pomidorów

    50 ml
  • cukinia

    100 g
  • biały sos balsamico

    50 ml
  • sok z cytryny

    z 1
  • szalotka

    2 pokrojone w kostkę
  • ząbki czosnku

    2 pokrojone w plastry
  • oliwki czarne

    kilka
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    do smaku
  • Papryka słodka mielona Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Filet z łososia umyć w zimnej wodzie, osuszyć i wykroić z niego 8 medalionów. Każdy medalion oprószyć przyprawami, posmarować oliwą z oliwek i owinąć plastrem szynki serrano.
Sok pomidorowy wymieszać z balsamico i sokiem z cytryny, zagotować z soczewicą. Następnie dodać pomidory, podsmażoną szalotkę, czosnek i cukinię. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką.
Gorący grill posmarować oliwą z oliwek, ułożyć na nim medaliony i krótko podpiec z obu stron. Łososia ułożyć na aromatycznej soczewicy, podawać z gałązkami świeżego koperku i czarnymi oliwkami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Internetowa Kuchnia 14.02.2017 16:22
musi być pyszne :)
endzi 17.03.2016 08:28
Smakowicie wyglada!
Melania 04.03.2016 09:09
Pomysł rewelacyjny :)
anka1988 26.02.2016 13:05
mistrzowsko podane!
Maridka19 26.02.2016 10:04
Bardzo smaczna propozycja :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat